Föreställ dig att kudden är din bebis. Vilken av bilderna är då din verklighet? Har du ingen aning rekommenderar jag dig att slå en snabb blick i spegeln och tycker du att den vänstra bilden passar in bäst på dig så tänkte jag här ge lite tips. Men först och främst; Varför spelar din hållning någon roll? Jo, har du en dålig hållning och går runt och bär på ditt älskade barn dagarna i ända så kommer detta till slut att leda till smärtor i t.ex. rygg, axlar och nacke. Kanske är det någon av er som har något av dessa problem? Ja då spelar det ingen roll om du så är på gymmet 2h om dagen alla dagar i veckan för om du resten av dagen går runt med denna hållning så får du problem ändå.

På den vänstra bilden kan man se hur jag hänger och “vilar” i lederna.  Genom att skjuta fram höfterna (och på så sätt undvika att aktivera bålmuskulaturen) kompenserar du genom att luta överkroppen bakåt vilket i sin tur leder till att man skjuter fram hakan (man får en så kallad gamnacke). Lägg sedan till att man gärna går och drar upp axlarna och rundar bröstryggen för att komma så nära barnet som möjligt. Eftersom barnet blir tyngre och tyngre efter hand kompenserar vi genom att luta oss ännu mer, och därför måste vi lära in rätt från början.

Genom att aktivera den djupa bålmuskulaturen undviker vi att skjuta fram höfterna och på så sätt starta kedjereaktionen. Genom att även aktivera bäckenbottenmuskulaturen så kan vi undvika att kissa på oss när vi t.ex. tränar och det är ju ett stort plus 🙂

Men hur gör man då för att aktivera musklerna i vår nedre region? Knipövningar har ni nog alla hört talas om från barnmorskorna så de kommer jag inte gå in på, men hur många av er utför dem? Jag kan själv erkänna att jag ofta glömmer detta, troligtvis för att jag inte upplever att jag har problem  att hålla tätt, men faktum är att jag kan få problem i framtiden om jag inte skärper mig (kniper därför allt vad jag kan i detta nu!).

Jag tänkte ge er några tips vad gäller aktivering av den djupa bålmuskulaturen:

  1. Liggande aktivering: Ligg ner på rygg, böj upp knäna och sätt i fötterna i golvet. Pressa ner svanken mot golvet. Sätt gärna händerna på magen i höjd med höftbenen och spänn (dra in) nedre delen av magen (under naveln) långsamt. Tänk att du drar naveln inåt, uppåt, bak mot ryggraden. Ps. Testa att andas ut och samtidigt göra ett tsss-ljud likt en orm så hittar ni känslan.
    Gör övningen lugnt och kontrollerat. Börja med några sekunder och utöka detta tills du kan hålla spänningen i 1 minut x 2 gånger utan några problem. Du ska kunna hålla spänningen och prata normalt samtidigt.
  2. Gör samma aktivering som ovanstående när du sitter, står, står på alla fyra, ligger på sidan och ligger på magen.

Utöver ovanstående övningar så är det bra att stretcha bröstet eftersom en kort bröstmuskel drar fram axlarna och skapar en överdrivet rundad bröstrygg. Det är även av fördel att träna på att stabilisera skulderbladen vilket ni lätt kan göra med en övning som kallas wall slide, film på övningen kan ni se längst ner på sidan här, detta för att undvika att sluta med axlarna uppe i öronen.

Lycka till med er aktiverings- och hållningsträning 🙂
<3 Louise